ישיבהבשביל זה יש אינטרנט שאל את הרב
שאל את הרב
- תורה, מחשבה ומוסר
- אמונה
- שאלות כלליות
שאלה
לאחר שחשבתי רבות על נושאים רבים במחשבת ישראל נתקלתי בגשתו של שפינוזה אך לא נראה לי שהבנתי לגמרי מה דעתו. אשמח אם תוכל להסביר לי את השקפתו, על מה היא מתבססת, ומדוע אנו מחשיבים אותו ככופר.
תשובה
אחת מן השיטות הקשות להבנה היא שיטתו של שפינוזה. לדעתו, האלוקות והטבע הם דבר אחד. הוא מכיר במציאות האלוקית אולם המציאות האלוקית היא המציאות של כוח אוביקטיבי שהתפיסה שלו אינה תלויה ואינה נובעת מהשוואה לאחר אלא היא מודעת מעצמה. לדעתו לא רק האלקות היא משהו אובייקטיבי, יש גם בכל התפשטות המציאות צד אלוקי אובייקטיבי שאיתו אנו יכולים להיפגש. לפי שפינוזה, אין הפרדה בין האלוקים לבין הטבע. לפי שפינוזה, מושג האל אינו מושג שניתן לבנות איתו מגע ודו שיח.
בניגוד לאמונתנו שיש הבחנה מאד ברורה בין העצמות האלוקית לבין התאור של האלקות כלפינו. התאור של האלוקות כלפינו כאל עם מידות מסוימות וכבונה מערכת יחסים יחודית עם ברואיו היא המאפשרת להתפלל לקב"ה. היא זו שמאפשרת להתקרב לאלוקות. היא זו שהופכת את הענין האלוקי לדבר שיכול לרומם את המציאות.
לפי שפינוזה, העולם מתהווה באופן הכרחי בתוך האלוקים. אין לאלוקות בחירה חופשית וממילא גם לאדם באופן עמוק אין לו בחירה חופשית. אולם לפי התורה כמו שהתאור האלוקי הינו תאור של אלקות שמתגלה בצורה שיש לה רצון חופשי כך לאדם יש בחירה חופשית וממילא כנברא בצלם אלוקים יש לו בחירה חופשית שמחייבת אותו להתעלות מבחינה רוחנית.
לפי שפינוזה, אין כלל חובה מוסרית לשמוע בקול האלוקות. האלוקות אין לה רצון אלא היא רק מציאות וכך גם האדם יש בו מציאות אבל לא שייך לדבר על חובה מוסרית.
מתורתו של שפינוזה גם נשללת כל תפיסה היסטורית הרואה את העולם כהולך ליעוד מסויים ובמאמץ כללי לאומי להביא את העולם לגאולה כללית. אצל שפינוזה יש רק גאולה במובן היחידאי, אדם שצובר כוח מתוך המודעות שלו לאלקות שבו.
לסיכום: הרמב"ם מונה י"ג עיקרים. בנוגע לעיקרים של אמונת היחוד והיות הקב"ה מרומם מן המציאות שאין לו גוף ואין לו דמות הגוף, שפינוזה חוצה את הכוונים בכך שהוא כופר בנבדלות של האלוקות מן העולם.
בנוגע לעיקרים שנוגעים לנתינת תורה ולחובה המוסרית שבאה כתוצאה מנתנת התורה, ודאי שיש בתורתו כפירה. גם בנוגע לאמונה בגאולת העולם ובאמונה שיש עולם רוחני מופשט שהוא מעבר לעולם הזה, שפינוזה ודאי מנתח ומאמין רק במציאות שהוא רואה מול עיניו. [אין בשיטתו שלילה לאפשרות שיש עוד מציאויות שהאדם לא מודע אליהם].
שאלות באתר ישיבה
ניווט מהיר














