• שאלות כלליות

בעניני צניעות הראיה

הרה"ג דוב ליאור

ד מרחשון תשע"א
שאלה
מובא במשנה ברורה (בסימן עה’ ס’ א’ ס"ק ז’) שישנו איסור הסתכלות באישה ואפילו באצבע קטנה. כמו כן, מובא בגמרא שכאשר לבן אדם יש שתי דרכים, אחת צנועה ואחת לא צנועה (דרך הכובסות) צריך אדם לילך בדרך הצנועה ולא ללכת בדרך הלא צנועה ולעצום עיניים. אשמח אם הרב יוכל לענות לי על 2 שאלות: 1. מתי מותר ללכת למקום לא צנוע, ומה נקרא אין אפשרות אחרת. (למשל האם יאסר ללכת לטיול בחופש במקום מים מחשש שיראה מראות לא צנועים והדבר כיכול "אינו נצרך")? 2. כאשר אדם יוצא לשידוכים, האם יש גדר של פרק זמן בו צריך לצאת בכדי שלא ירבה אדם להרהר, והרי אנחנו מכירים מהציבור החרדי שמרבים לברר לפני הפגישה ע"מ לצמצם את משך ומס’ הפגישות שיהיה בהם צורך ע"מ להגיע להחלטה. האם זו הדרך בה יש ללכת? אשמח אם הרב יוכל להוסיף מקורות הלכתים.
תשובה
1. התוס' במסכת ע"ז כותבים שאם הדרך האחרת לוקחת יותר זמן, זה נחשב שאין דרך אחרת. משמע שאין הפירוש של אין דרך אחרת באופן אבסולוטי. 2. כל מה שניתן לברר ולבדוק מראש - ראוי לעשות זאת. אם הציבור החרדי נוהג כך, הוא נוהג בצורה נכונה.