• ריבית, השקעות ובנקים

למה לשלם לבנק את הריבית?

הרה"ג יעקב אריאל

כ"ה אדר תשס"ד
שאלה
המושג היתר עסקא משמעו חלוקה ברווחים. והנה כשאני לוקח הלוואה מהבנק לצורך מימון עסקים לפעמים קורה שאני לא מרוויח בכלל מכל ההשקעה. למה אני צריך לשלם את כל ההלוואה בחזרה ועוד להוסיף עליה את הריבית? איזו חלוקה ברווחים יש כאן?
תשובה
העיסקא המקורית אכן בנויה על חלוקה ברווחים ובהפסדים. "היתר עיסקא" בנוי על אותו בסיס הלכתי אך בשינוי מסוים: המלוה מסתפק במתח רווחים נמוך תמורת הבטחת הקרן גם כאשר יהיו הפסדים. כלולה בו גם דרישה חמורה להוכחה חזקה ביותר של ההפסדים. מכיון שמראש הייית מעוניין שמתח הרווחים של הבנק - אם יהיו - יהיה נמוך, אינך יכול להימנע עכשיו מלשלם את התחייבותך.