מה מברכים על על בורקס?

כולל הלכה בית אל

י"ח אייר תשע"ז
שאלה
מברכים על בורקס מזונות בגלל שזה פת הבאה בכיסנין, אבל אם אוכלים בורקס בלי כלום מאיזה סיבה מברכים מזונות ,הרי זה לא מתוק, אין לו כיס ולא נראלי שנכסס?
תשובה
שלום וברכה, נחלקו הראשונים מהי הגדרת פת הבאה בכיסנין, ולהלכה נפסק בשו"ע אורח חיים קסח, ז שלוש הגדרות שכל אחת בפני עצמה גורמת למאכל שדינו יהיה כפת הבאה בכיסנין. ההגדרה הראשונה: העשוי כמין כיס. השניה: שטעם התבלין מורגש היטב וההגדרה השלישית כעין כעכים הנכססים. בורקס הינו פת הבאה בכיסנין משום שהוא עשוי כמין כיס, כלומר בצק עם מילוי כגון תפו"א גבינה וכדומה. ובנוסף מערבבים בו תבלינים רבים המהווים רוב כנגד המים. לפיכך על בורקס מברך 'בורא מיני מזונות' בתחילה, ו'על המחיה' לאחריו. אך אכל בשיעור של קביעות סעודה נוטל ידיו ומברך המוציא, ובסוף הסעודה מברך ברכת המזון. בגדר קביעות סעודה ישנם חילוקים רבים אך בפשטות אם הוא רגיל לשבוע מכמות כזאת יברך המוציא. י"א שהחישוב הוא כ4 ביצים ויש שיעורו זאת במשקל של 224 גרם. בברכה, הרב אברהם רוזנברג. , לעיון נוסף כדאי לראות בפניני הלכה ברכות פרק ו.