• שבת ומועדים
  • ספר בראשית

"כי בא השמש"

הרב יאיר וסרטיל

ט"ז שבט תשע"א
שאלה
בפרשת ויצא כתוב הפסוק "כי בא השמש". לא הצלחתי להבין מדוע הכוונה לזה שהשמש הלכה. הייתי מעוניין להבין מבחינה לשונית מדוע זה כך.
תשובה
לגבי הפסוק: "כבא השמש מועד צאתך ממצרים" (דבר' טז, ו) מסביר האבן עזרא (שמות פרק יב פסוק ו): "כבא השמש לצד מערב. ואין זה משמע ביאה, כי הוא היפך יציאת השמש, מדכתיב: השמש יצא על הארץ (ברא' יט, כג), שהחל להראות על הארץ." כלומר, בזריחה אנו אומרים שהשמש יצא על הארץ, ואם כן בניגוד לכך בערב השמש חוזר ובא למקומו. להבנתי, מתארים את השמש ומתייחסים אליה מבחינה לשונית כאילו יש לה "בית" בשמים ושם מקומה הטבעי, ומשם היא יוצאת אלינו בזריחה ובערב היא חוזרת ובאה לביתה. בברכה,