• מעשר כספים - כללי

מעשר כספים, מינוס, וחיסכון...

הרה"ג יעקב אריאל

כ"ג כסלו תשע"א
שאלה
אנו זוג + 2 ילדים קטנים. רמת החייים שלנו נורמלית. שנינו עובדים ויחד עם זאת, בגלל תקופת אבטלה ארוכה שהייתה לי, יש לנו מינוס גדול מאוד בבנק. מאידך גיסא, אנו חוסכים מדי חודש כ 1000 ש"ח עבור הילדים. כרגע אנחנו עדיין בגירעון חודשי בחישוב הוצאות הכנסות. כיצד ניתן לתרום מעשר כספים במצב כזה? האם עלינו חובה לבטל את החסכונות לילדנו בשביל מעשר כספים? (כשאני בטוח שאשתי לא תסכים לכך וזה יגרום בעיות בשלום בית...). אני מדגיש כי אנחנו מאוד רוצים לתרום מעשר כספים, רק אנחנו לא יודעים איך והאם זו העת המתאימה עכשיו? (כרגע אנו תורמים באופן קבוע 100 ש"ח לעמותות שונות)
תשובה
מעשר כספים הוא מנהג טוב וראוי לקיימו גם כשנדמה שהדבר קשה. אם כי לא בכל מצב. "לא יהיה בך אביון" - אסור לאדם להיות אביון בעצמו. במקרה שלכם, כשיש לכם מינוס גדול בגלל אבטלה, אינכם חייבים במעשר כספים. אם אתם חוסכים לילדיכם למטרות לימודיות או לצורך הוצאות נישואיהם (כשמתוכננת הוצאה סבירה ולא ראוותנית) אתם יכולים להחשיב זאת כחלק מהמעשר.