ספרי הרש"ר הירש זצ"ל

הרה"ג יעקב אריאל

א אייר תשס"ד
שאלה
התלבטנו אם כדאי לקנות לספריית בית המדרש את ספרי הרש"ר הירש זצ"ל. המתנגדים טענו שדעותיו בנושא ארץ ישראל אינן הולמות את רוח הישיבות הציוניות וביחסו אל אישי התנ"ך יש בחינה מסוימת של הקטנה. התומכים טענו כי יש לחלק בין דיעותיו של הרב, שמובעות בעיקר בספרי האמונה שלו לבין פירושו לתורה, שהוא פירוש נעים ומקובל. מלבד זאת, יש גם מן המשותף בין הרש"ר הירש לבין תורת הרב קוק, בנושא "תורה עם דרך ארץ". מה דעת הרב בנושא?
תשובה
הרש"ר הירש היה אדם גדול שהציל את יהדות גרמניה. גדולי ישראל העריכו מאוד את פעלו למרות שהתנגדו לשימוש בשיטתו במקומותיהם. גם הרב קוק מזכיר אתו לשבח בכמה מקומות והזמין את ד"ר אוירבך חניך שיטתו של הרש"ר הירש להקים בית ספר ברוח זו בארץ ישראל (לא כשיטת חינוך בלעדית וכאן נעוץ אחד ההבדלים בין תורה עם דרך ארץ של הרש"ר הירש לבין שיטת הרב קוק). חלק משיטתו הוא הצדקת הגלות. אין צורך להסכים אתו בנקודה זו, מה גם שנכדו ד"ר ברואייר הודה, אחרי עליית היטלר ימ"ש לשלטון שיש לשנות את סיסמת סבו ובמקומה יש לומר "תורה עם דרך ארץ ישראל". אולם למה להימנע מללמוד את רעיונותיו החשובים בנושאים אחרים בגלל הסתיייגות מנושא אחד?.