• שבת ומועדים
  • 'דתי' ו'חילוני' בשבת

שכנה המעשנת בשבת קודש

הרב ש. יוסף וייצן

ל ניסן תשע"א
שאלה
אנחנו גרים בבית משותף עם חדר מדרגות משותף. כל שבת יש לנו בעיה כי השכנה שלנו, בחורה צעירה כבת 25, יוצאת מהדירה לחדר המדרגות מידי פעם , מדליקה סיגריה ומעשנת מידי פעם בפעם. אבי ואני סובלים כל הזמן מריחות הסיגריות שהיא מעשנת בשבת כאשר אנו נאלצים לרדת ולעלות במדרגות בשבת קודש בדרכינו לבית הכנסת וחזרה. כבוד הרב כיצד ניתן למנוע מצב זה של חילול שבת קודשינו? בתודה מראש.
תשובה
אין דרך כוחנית למנוע חילול שבת בימינו. אין לנו בית דין שבכוחו לכפות על המצוות. ובאופן כללי טוב שהאמונה וקיום מצוות לא יבואו בדרך של כפיה אלא בדרך של רצון. המפגש שלכם עם חילול השבת הוא ההשתתפות שלכם עם צער השכינה על כך שלא כל עם ישראל זוכה לאור השבת. המפגש הזה יעצים לכם את התפילות שלנו לקב"ה שיזכה את כל עם ישראל לחזור לאור של השבת - "והנחילנו ה' אלקינו באהבה וברצון שבת קדשך". התפלה שלכם לאחר מפגש עם ריח חילול השבת תצא מעמקי הלב.