• תורה, מחשבה ומוסר
  • הדרכות בעבודת ה'

מותר לעשן סמים?

הרב ש. יוסף וייצן

ג סיון תשס"ה
שאלה
אינני דתי אך בשנה האחרונה התחלתי ללמוד מספרים ושיעורים באינטרנט. אני מעשן מריחואנה ורציתי לדעת האם בכך אני עובר עברה?
תשובה
לגבי עישון סיגריות המחקרים הוכיחו שהם לא בריאים וגורמים למחלות גדולות. רוב הרבנים אסרו לעשן סיגריות. בנוגע לסמים אין לי מידע מוגדר אבל כפי שקראתי גם עישון קבוע בסמים גורם למחלות. בנוגע לסמים יש עוד דבר שהוא חמור יותר מעישון סיגריות. לפי דעת כל המומחים הסמים הקשים משפיעים בצורה לא טובה על התפקוד של האדם. האדם לא מצליח לתפקד עם כל כוחותיו. יש מחקרים שהשימוש בסמים קלים הם גם גשר לסמים האחרים. גם אם אתה באופן אישי עדיין לא מרגיש זאת, רבים אמרו כמוך ונפלו. גם אם לא תיפול לא כדאי ללכת על גשר צר ומסוכן. גם אם אתה לא תיפול אחרים שרואים אותך מעשן ומעשנים איתך, יפלו. הכלל שלנו בחיים, שכל דבר שאנו עושים אנו בוחנים אותו אם הוא טוב רק במידה שגם אם כל האחרים היו עושים אותו היה מעשה טוב. ודאי שלפי דעת המומחים התרת הרסן בסמים קלים ידרדר את החברה לדברים נוראיים. גם אם אין פסוק בתורה שבו כתוב "אסור לעשן" ודאי שאנו כרבנים מתקנים וגוזרים שאסור לעשן. בדרך כלל הצורך לעשן סמים נובע מחלל רוחני וערכי שמשתלט על האדם. האדם מנסה על ידי סמים למלא את החלל והריקנות שנמצאת בקרבו. אני בטוח שככל שתמלא את עצמך בעיסוק בערכים בלימוד ובמצוות כך תוכל להשתחרר מהצורך לעשן סמים. לסיכום: עישון הסמים יש בו עבירה של ונשמרתם מאוד לנפשותיכם. עישון סמים יש בו עבירה של ליצנות וקלות דעת. עישון סמים אסור משום שהוא גורם לעוד עבירות רבות ולהרס החברה דברים שחכמי ישראל ודאי גוזרים עליהם. שתזכה להתמלא מעוד הרבה שיעורים והארות שיש מכוח תורת ישראל.