• דרכי הגאולה

הסיבה לגאולה

הרב שמואל אליהו

ח תשרי תשע"ב
שאלה
שלום רב. יש גישה הגורסת כי הסיבה לכך שעם ישראל נגאל במצרים היא מכיוון שהם היו מאוחדים, והאחדות היא תנאי בלעדי לגאולה, זאת משום שכתוב: "ויזעקו, ותעל שוועתם אל האלוקים" ומכאן ש-רק לאחר שזעקו כאיש אחד, ה’ גאל אותם. האם ניתן להוכיח מהפסוק הזה - שכשהם זעקו - זה אומר ש-כל העם היה מאוחד באותו רגע של זעקה, ואילולי זה - לא היו נגאלים ? לפי גישה זו, חובה לאהוב כל יהודי ללא שום תנאי - ורק כך תבוא הגאולה. וזה מוזר.. הרי ראיתי דעות שאומרות שהגאולה בכלל לא קשורה לאחדות, אלא היא קיום ההבטחה של ברית בין הבתרים. אינני מזלזל באחדות, אך אני באמת רוצה לברר האם האחדות היא התנאי הבלעדי לגאולת מצרים {ולגאולה העתידה? } אז מהי הסיבה האמיתית לגאולה בכבוד רב.
תשובה
מניין לך שהגאולה אז הייתה תלוייה באחדות? במתן תורה היה את העניין של 'איש אחד בלב אחד'. היו סממנים לאחדות גם ביציא"מ, קרבן פסח שואכלים במשותף וכו', אבל עם כעם- לא כתוב שהיתה אחדות מיוחדת. אי אפשר לצפות לאחדות אמיתית שלא בארץ ישראל, וצריך לזכור שאחדות זה יעד, ולא תנאי. זה לא מדויק שצריך לאהוב כל יהודי בלי תנאי, יש מצב שאדם צריך להקפיד על חברו בגלל שהוא עושה עברות ופוגע בכל העם. אבל בגדול, כלל ישראל הוא בן העולם הבא, גם אם יש חריגים, ואת כלל ישראל ככללותו- אותו אנחנו אוהבים.