• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות פרטיות בסוגיות שונות

עירוב שנתנו באילן

הרב יאיר וסרטיל

י"ח כסלו תשע"ב
שאלה
במסכת עירובין פרק ג משנה ג כתוב שאם נתן את העירוב באילן למטה מעשרה טפחים (כרמלית) עירובו עירוב. שגם אם תאמר שמשתמש באילן, הרי זה שבות ובבין השמשות מותר, לכן עירובו עירוב. וכתוב במשניות קהתי שבקנה או מוט אם הם מחוברים לקרקע אינו עירוב בגלל גזירה שמא יקצץ את ראש הקנה או שמא יתלשם וכיון שגזירה זו היא משום איסור מלאכה של תורה אסור גם בין המשמות. וקשה לי. שהרי גם למטה מעשרה טפחים יש לאסור שהרי משתמש באילן ושימוש באילן הוא גם מאותה גזירה שמא יתלוש והרי גם זו איסור מלאכה של תורה.. מה ההבדל בין קנה המחובר ללמטה מעשה טפחים באילן? כאן מותר וכאן אסור!!??
תשובה
אילן הוא קשה והחשש שמא יקטוף הוא קטן ולענין עירובין לא חששו לכך (למרות שסיבת הגזירה לא להשתמש באילן היא שמא יקטוף) ונותר רק האיסור מדרבנן לא להשתמש באילן, ובכך אין בעיה בבין השמשות. לעומת זאת במוט נעוץ שהוא רך חוששים כעת שמא יקטוף וזה איסור מהתורה. בברכה,