שאל את הרב

  • הלכה
  • כלים והכשרתם

הכשרת כל מיני כלים

undefined

הרב יוסף אפריון

כ"ו שבט תשע"ב
שאלה
בס"ד שלום לכבוד הרב, אשכנזים - א. אם השתמשתי בסכין עם שיניים לחלב ואני רוצה ליעד אותו לפרווה או אם השתמשתי בסכין בשרי לחלב - כיצד מכשירים ? ב. האם יש צורך בטבילה לאחר מכן למרות שנטבל כבר לפני כן? ג. צלחחות זכוכית ששימשו אותי לבשרי לפני החתונה ואני רוצה להפוך אותן לפרווה - כיצד? ד. שולחן עץ וכן שיש - האם הם נהיים בשריים כשמניחים עליהם ישירות סיר או צלחת חמים עם בשר והאם אח"כ ניתן להניח עליהם צלחת או סיר חמים עם חלב? תודה וכל טוב
תשובה
א. יש להגעיל את הסכין החלבי כדי להופכו לפרווה. הגעלה: אין להשתמש בסכין 24 שעות לפני ההגעלה, לנקות היטב את הסכין, להרתיח מים בכלי על האש, בעוד המים מעלים בועות להכניס את הסכין למים לזמן קצר (2,3 שניות) להוציאו ולשוטפו במים קרים [אפשר להעזר בסל מרשת או בצבת וכד' אם משתמשים בצבת יש לשים לב שהצבת תופסת את הסכין בקת ולא בלהב]. אם השתמשו בסכין בשרי בטעות לשימוש חלבי קר (כמו מריחת גבינה) די לשוטפו ולנקותו היטב, אם השתמשו בו לשימוש חם (כמו חיתוך פיצה חמה) יש להגעילו כנ"ל. ב. לא ג. אפשר להגעילם כנ"ל. אם יש חשש שהם יתפוצצו מחום המים אין להגעילם כלל. אם יש חשש של נזק לצלחות אפשר להגעילם בסיר עם מים רותחים (מיד) לאחר שהורד מהאש. אם גם כאן יש חשש לנזק לצלחות - אין להגעילם. ד. לכתחילה יש להקפיד ולייחד אזורים חלביים ובשריים בשיש ובשולחן (בשולחן מעץ ללא ציפוי פורמיקה חשוב מאוד להקפיד על כך כיון שיש בעץ חריצים שלתוכם עלול להישפך חלב או בשר). אם הונח בטעות סיר רותח באזור של המין שני הסיר והמאכל מותרים.
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il