• שאלות כלליות בברכות

לענות אמן על ברכת ילד

הרב דוד חי הכהן

ד אייר תשע"ב
שאלה
שלום וברכה, א. שתיתי כוס מים בזמן שתיית רביעית ובירכתי ברכה אחרונה. אחרי שבירכתי אמר לי חבר שכבר בירכתי לפני רגע ברכה אחרונה ובעצם עכשיו בירכתי בפעם השניה. הייתי ממש בהפתעה כי בשום אופן לא הצלחתי להיזכר שכבר בירכתי. ורציתי לשאול, האם זה נקרא שעברתי עבירה של ברכה לבטלה? הרי ממש לא זכרתי שבירכתי אז אולי זה בגדר אונס? ואם בכ"ז זו עבירה, איך לחזור בתשובה? ב. מאיזה גיל של ילד צריך לענות אחרי ברכתו אמן, והאם לפני גיל זה אסור לענות או שרק אין חובה? תודה רבה
תשובה
1. אם לא זכרת זה אונס ולא עבירה. 2. מגיל שילד שומר על נקיו גופו וגם מבין מה שאומר. (בדרך כלל גיל 5)