• זמני התפילה והיום

ברכות קריאת שמע (שחרית) אחרי 4 שעות

הרב יצחק בן יוסף

ט"ו מרחשון תשע"ג
שאלה
שלום רב, למדתי (עפ"י שו"ע וכמדומני הילקוט יוסף) - שאם מתחיל שחרית לאחר שעברו 3 שעות זמניות (אך טרם עברו 4 שעות של זמן התפילה) יכול עדיין לברך את ברכות קריאת שמע (ולגבי קריאת שמע עצמה - דינו שזכה כקורא בתורה). במידה ובדיעבד התחיל שחרית אחרי 4 שעות (ולפני חצות היום כמובן), אזי בחלק של ברכות קריאת שמע אינו חותם בשם ומלכות. השאלה שלי - מה דינו אם התחיל להתפלל (כלומר החל ב"קרבנות" או "ברוך שאמר") לפני 4 שעות והגיע לברכות קריאת שמע לאחר שעברו 4 שעות. האם מאחר והתחיל התפילה בזמן - יכול לברך את ברכות קריאת שמע למרות שעברו 4 שעות? אשמח גם להסבר התשובה (או מקורות). תודה רבה ותבורכו
תשובה
שלום וברכה, לא מספיק להתחיל בזמן. זמן תפילה תוך ארבע שעות הכוונה שעמידה תהיה בתוך הזמן הזה. ואם רואה שהזמן דחוק, יתפלל תפילה בדילוגים, ברוך שאמר אשרי וישתבח, וימשיך כסדר על מנת להתפלל בזמן, שברכות קריאת שמע יהיו תוך ארבע שעות. (משנ"ב עא,ד) ארבע שעות אפשר להקל בתפילה וברכות קריאת שמע לחשב מהזריחה, כמו בכל דיני דרבנן (בדיני דאורייתא ראוי להחמיר מאז עלות השחר לדוגמא: בזמן קריאת שמע ילקו"י פט, ו פסק"ת פט,ו).