מה להתפלל לאחר שעבר זמן תפילת שחרית

הרב יוסף אפריון

ה כסלו תשע"ג
שאלה
שלום וברכה, לעיתים רחוקות, אמנם, קורה שעברתי את זמן תפילת שחרית (בגלל עבודה במשמרת לילה שמתארכת). נניח שסוף זמן תפילת שחרית הוא 9:40 ואני מתחיל את התפילה בשעה 10. איזה חלקים מתפילת שחרית אומר ואיזה אדלג? חבר אמר לי שאומרים רק: אשרי, שמע ושמונה עשרה ואז אפשר להמשיך עם אשרי, מזמור לדוד, ובא לציון וכל הסדר עד עלינו. האם הוא צודק? האם יש איסור בכל זאת להתפלל תפילת שחרית מברכת היוצר ועד שמונה עשרה? האם יש בכך ברכות לבטלה? יצוין כי אני מקפיד תמיד ב"ה לומר את ברכות השחר עם שמע ישראל לפני שיעבור זמן קריאת שמע. תודה וברכה
תשובה
שלום יש להשתדל מאוד מאוד שלא לעבור את זמן קריאת שמע ואת זמן תפילה המתפרסם בלוחות והמקדים והזריז הרי זה משובח. אם בכל זאת עבר הזמן: עד סוף זמן תפילה אפשר להתפלל כרגיל את כל התפילה, לאחר זמן תפילה מתפללים כרגיל אולם את ברכות קריאת שמע יש לומר רק אם נאנס ורק עד חצות היום ולא אחרי כן. [עיין שו"ע מ"ב ובה"ל נח ו]