• גזל ונזיקין

לעקוף אתר שקישר ביני לבין לקוח

הרב יהודה אודסר

כ"ט טבת תשע"ג
שאלה
שלום וברכה אתר ישיבה. אני תלמיד שיעור ה’ בישיבת הסדר. נרשמתי בעבר לאתר הזה: http://gigbucks.com על מנת להרוויח כסף מהשירותים שאני מעוניין לתת. כגון: "אני ילמד אותך עברית דרך האינטרנט תמורת 5$ " מאז השארתי את המודעה באתר ושכחתי ממנה. אתמול קיבלתי הודעה באתר הזה ממישהו בשם "דוד" שגר בישראל, שביקש ממני ללמד אותו עברית דרך האינטרנט והוא ישלם לי דרך האינטרנט. הבעיה היא כזו: ברגע שאני נותן שירותים דרך האתר הזה: gigbucks.com האתר לא מרשה שהוא ישלם לי את המשכורת על השירות מיחוץ לאתר (כאילו דרך פייפל או ישירות לחשבון הבנק) משום שאם הוא משלם לי מחוץ לאתר, האתר מפסיד את העמלה שהם לוקחים ממני על השכר שהרווחתי. משום שברגע שהוא משלם לי דרך האתר, האתר לוקח עמלה מסוימת מהמשכורת, והסכום מגיע אלי לחשבון רק לאחר שהאתר ניקה את העמלה שלהם. בעיקרון אני יכול לומר לאותו אדם שאני עתיד ללמד אותו עברית, לשלם לי דרך פייפל ישירות(ולא דרך האתר), אבל אני חושש שזה גזל של האתר. מצד שני, אני לא יכול לומר לו לשלם לי דרך האתר, כי אז אני יצטרך להוציא חשבונית מס, ואין לי אפשרות לעשות זאת משום שאני עדיין בשל"ת ולומד בישיבה. אם זכור לי נכון הילקוט יוסף סובר שטוב ללמוד את השפה האנגלית, כדי שנוכל לעזור ליהודים (שלא יודעים עברית) ללמוד את השפה העברית כדי שיקל עליהם להגיע לארץ ולגור בארץ. שאלתי היא, האם מותר לי במקרה כזה ללמד אותו עברית, ובתמורה הוא ישלם לי מחוץ לאתר הזה(gigbucks.com)? כי אחרת אני לא יוכל ללמד אותו בחינם כי גם ככה אין לי הרבה זמן. תודה רבה.
תשובה
תיווך הינו שירות שווה כסף. אתר אינטרנט שיוצר חיבורים בין נותני שירותים וצרכנים הינו אתר תיווך. גם אם לא היו כותבים במפורש שהתיווך (השימוש בשרות האתר ) עולה כסף, היה ביכולתם לדרוש ממך כסף בתמורה להנאה שנהנית משרות התיווך של האתר. לכן הנך צריך להעביר את התשלום דרך האתר לפי כללי /תקנון האתר. אין ספק שהשימוש באתר מהווה את ההתחייבות לפעול לפי הכללים שבו. צריך לחפש את הדרך שבו תוכל לקבל את התשלום דרך האתר - אני סמוך ובטוח שיש דרך כזאת. לעיון- חושן המשפט קפ"ה.