• שאלות כלליות

ערבוב בכספי צדקה

כולל דיינות פסגות

י"ט מרחשון תשע"ה
שאלה
שלום. ברשותי היו שתי קופות צדקה. יעוד הקופה הראשונה היה לישיבה גבוהה ואילו של השנייה היה לטובת מכון לכלכלה נכונה (כדוג’ פעמונים). הכספים שבשתי הקופות התערבבו אלו באלו. מלבד הזיכרון כי בקופה השנייה היה בסביבות ה 15 שקלים, אין ברשותי נתונים נוספים אודות הכמויות השונות. מה עלי לעשות? תודה
תשובה
שלום וברכה, בעניין הקופות שהתערבו, אפשר לשער באומדן דעת כמה בערך היה בכל קופה ולתת לעמותות פירוט הדבר: המחנה אפרים בהלכות צדקה סימן ו' נוקט מחלוקת ראשונים בעניין מי שנודר לתת מתנה לעני פלוני: האם בזה זכה מיד העני, או שזה מחיל עליו רק נדר. נפקא מינה בין הצדדים , כשמת העני האם זכו בזה יורשיו. נדון ענייננו נראה תלוי במחלוקת ראשונים זו. אם זה חל רק מתורת נדר אז צריך לקיים את הנדר. ולתת כמה שחייב עצמו לכל אחד. אלא שאם כך ייפטר מלהשלים לכל קופה, כיון שנפסק שאפשר לשנות ממצוה למצוה, כנזכר בטור (י"ד רנ"ט.) וכן מתבאר במחנה אפרים שם סימן ז'. לעומת זאת לראשונים שסוברים שכבר אמירת הנתן זכה העני, וכן נראה שסובר המחנה אפרים, אמנם אי אפשר לשנות ממצוה למצוה כי זכה בו העני. וממילא נדון הנותן כשומר, אך בהלכות שומרים שנינו שבממון הקדשה אין דין שמירה, ובכגון זה, עמותות עמותות נחשבות כממון הקדש שאין בו דין שמירה. ולכן השומר פטור. וכן אם מדובר בממון שנאסף מאחרים, ודאי שכבר זכו בו העמותות ונחשב ממון הקדש. אך עדין ייפטר השומר מחמת ששומר הקדש פטור מדיני שמירה. ולכן בכל מקרה אפשר לשער באומדן כמה היה בכל קופה ולתת להם. בברכה, הרב יואל נויברגר