מכונת פחיות מקולקלת

כולל דיינות פסגות

כ"א אלול תשס"ה
שאלה
1. 3 מקרים קרו לי: א. קניתי פחית במכונת פחיות, ב- 4:50 שקל, ושילמתי 5:00 שקל, וקיבלתי בחזרה את כל הכסף ואת הפחית כמובן. ב. קניתי פחית באותו מחיר, ושילמתי 10:00 שקל, וקיבלתי בחזרה 15:00 שקל ואת הפחית. ג. שילמתי על פחית אחת 5:00 שקל, ומישהו בא ולחץ על שני כפתורים ביחד, וקיבלתי 2 פחיות במחיר זה. כעת, דיברתי עם האיש שמביא את הפחיות ושאלתי אותו אם אני חייב להחזיר לו. הוא ענה לי הוא לא יכול לחייב אותי שסוף כל סוף, זה המכונה מקולקלת, וזה לא בעיה שלי. השאלה שלי מה אני חייב לדינא? מידת חסידות ברורה לי מאוד במקרה זה, אבל אני רוצה לדעת דין יבש במקרה זה. 2. האם מקרה זה דומה, למקרה שאני משלם למוכר מכולת לדוג’ מספר מסוים של כסף והוא מחזיר לי יותר עודף ממה שאני חייב, האם לדין היבש אני חייב להחזיר לו? שסוף כל סוף, הקניין נעשה, אא"כ אולי יש כאן מקח טעות...
תשובה
שלום רב. לשאלה 1 מקרים א-ב: נראה שכיון שבעל המכונה יודע שיש פעמים שיוצאות שתי פחיות או יוצא יותר עודף (והוא חלק משכלול ההכנסות וההוצאות שלו, וכפי שאמר האיש שמביא את הפחיות), והרי הוא מתייאש מהם מראש, אם כן הרי הם של המוצא, ואין חייב להחזיר. אמנם אם המכונה נמצאת במקום שרגילים להחזיר (כגון ישיבות גבוהות וכדו') יש להניח שאינו מתייאש, ויהיה הדין שחייב להשיב. מקורות: בבא מציעא כא: וכן תאנה. שולחן ערוך חושן משפט סימן רס סעיף ו. נתיבות המשפט במשפט האורים, סי' רנט סק"א. מקרה ג: ודאי שאם עשה מעשה מכוון על מנת להוציא שתי פחיות הרי הוא גזלן וחייב להשיב. לשאלה 2: מקרה זה אינו דומה למקרה שלנו. כשנותן המוכר עודף מיותר הרי זה טעות וחייב להשיב. מקור: מבואר בבבא מציעא סג:, שבכדי שהדעת טועה חייב להשיב לו. הרב אברהם זרביב