• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות כלליות

יראת שמים

הרב רפאל וסרטיל

ו שבט תשע"ו
שאלה
מה ההגדרה של האמירה "יראת שמים"? האם ירא שמיים חייב להיות שומר תורה ומצוות?
תשובה
לשואל שלום, "יראת שמים" היא אחת מ"שש המצוות התמידיות", ש"חיובן תמידי, לא ייפסק מעל האדם אפילו רגע בכל ימיו" (ראה אגרת המחבר בתחילת ספר החינוך). נאמר: "וְעַתָּה יִשְׂרָאֵל מָה ה' אֱלקיךָ שֹׁאֵל מֵעִמָּךְ כִּי אִם לְיִרְאָה אֶת ה' אֱלֹקיךָ לָלֶכֶת בְּכָל דְּרָכָיו וּלְאַהֲבָה אֹתוֹ וְלַעֲבֹד אֶת ה' אֱלֹקיךָ בְּכָל לְבָבְךָ וּבְכָל נַפְשֶׁךָ" (דברים פרק י, יב). מפסוק זה ניתן ללמוד שיראת ה' שייכת לנקודת הרצון, ואיננה תלויה במעשים. כלומר אדם שרצונו הפנימי הוא להגיע לשלמות בעבודת ה', גם אם בשלב זה הוא רחוק מכך, הריהו ירא שמיים ומקיים את מצוות יראת ה'. בברכה נאמנה .