תלמוד שטיינזלץ

הרב יצחק גרינבלט

כ"ז אלול תשע"ו
שאלה
כבוד הרב שלום וברכה! אני חוזר בתשובה ואני בן 13. ברצוני להתחיל ללמוד גמרא ואני מתלבט בין תלמוד שטיינזלץ או שוטנשטיין. אני חוזר בתשובה כבר כשנה וחצי וקראתי משנה (סיימתי חצי מסדר נשים) ואני יודע הלכות, אבל קשה לי לבצע את רובן. תוכל להמליץ לי איזה פירוש משניהם יותר טוב? אני מתלבט בין מסכת קידושין למסכת כתובות. תודה רבה.
תשובה
בס"ד שלום לך. מאוד שמחתי לקבל את מכתבך, ואשמח לעזור בכל מה שאוכל. זכות גדולה ללמוד את הגמרא, ואכן כיום ישנם פירושים שונים על הגמרא, וכל אחד יכול למצוא את הפירוש המתאים לו. באופן הטוב ביותר אני ממליץ על שיעורי גמרא, ממש להשתתף בשיעור, כי דבר זה נותן לך אפשרות להבין טוב יותר, ומה שאתה לא מבין יש לך אפשרות לשאול שאלות, זה חי וברור בדרך כלל. אם תרצה אשמח לעזור לך למצוא שיעור גמרא שתוכל להשתתף בו. ביחס ללימוד האישי, באופן כללי שוטנשטיין ברור ומובן יותר, הוא יותר מסביר את הגמרא, בעוד שטיינזלץ יותר כותב את דברי רש"י בלשון פשוטה, לכן אני נוטה לאפשרות הראשונה, אך כיום יש גם פירושים נוספים, ולכן אני ממליץ לך להיכנס לחנות ספרי קודש ולראות מה יש להם, וכך לעיין קצת ולראות מה יותר מתאים לך. במידה ואינך יכול להשתתף בשיעור ישנם היום שיעורים רבים בגמרא, באופן הפשוט ביותר ובסגנונות שונים דרך האינטרנט, לדוגמא באתר פורטל הדף היומי תוכל למצוא מגוון רחב של שיעורי גמרא בכל המסכתות בש"ס. ביחס לאיזה מסכת, לעניות דעתי מסכת קידושין יותר קלה, ואילו מסכת כתובות מקיפה נושאים רבים יותר. בתור התחלה אני נוטה להתחיל במסכת ברכות דווקא, שהיא קלה יותר, בסיסית יותר בפרט ללימוד הלכות מעשיות בשבילך. אני מבין שיש לך קושי לשמור על המצוות, ודבר זה מאוד הגיוני וטבעי במצב שלך, ובכל זאת אשמח שתפרט יותר את הקושי שלך, ואבדוק מה אוכל לעזור לך בכך. בברכת שנה טובה הרב יצחק גרינבלט.