• דיני ממונות בדרך

לא שילמנו על נסיעה בטעות בחברת נתיב אקספרס, האם בנסיעה הבאה

הרב יהודה אודסר

י"ד אייר תשע"ז
שאלה
שלום הרב, אני ואשתי נסענו להורים מבית שמש לצומת גולני. רצינו לשלם על הנסיעה אבל לא הייתה אפשרות לעבור במסדרון של האוטובוס בגלל שהאוטובוס היה עמוס והחרידים שעלו העלו איתם את המזוודות ואת העגלות ושמו במסדרון. ולכן החלטנו שנשלם על הנסיעה לקראת הסוף שכבר יהיו פחות נוסעים, ירדנו מהאוטובוס ושכחנו לשלם וגם גילינו ששכחנו את העגלה בתא מטען. רדפנו אחרי האוטובוס עם הרכב של אבא של אשתי, והגענו אליו כשהוא היה בתחנה האחרונה, לקחנו את העגלה מהתא מטען ואשתי רצתה לעלות לאוטובוס כדי לשלם לנהג, והיא ממש עמדה עם הרב קו בחוץ ובקשה לעלות לשלם, והנהג אמר לה שהוא לא רוצה ונסע. שאלתי היא, האם בפעם הבאה שאנחנו עולים על קו זה, אנחנו צריכים לשלם 4 פעמים(פעמיים עליי ופעמיים על אשתי)? או שאם הנהג לא רצה אז אנחנו פטורים מלשלם פעמיים בפעם הבאה. תודה רבה. (אגב יש לציין שזאת חברת נתיב אקספרס, חברה שלדעתי שייכת לערבים. אם אני לא טועה כמובן.)
תשובה
על דרך הכלל, אנחנו נוהגים לענות בשאלות מעין אלו, שיש לעובד של חברה (נהג אוטובוס, מוכר בחנות וכדו') דין של שליח, וישנה חזקה ששליח עושה שליחותו. אשר על כן, אדם יכול להאמין ולסמוך על העובד בענינים כספיים, ולנהוג באופן שהעובד אומר לו בשם החברה נותנת השירות. אמנם, מסיפור דבריך ניכר שבמקרה זה השליח (הנהג) לא עשה מלאכתו נאמנה כלפי הבעלים. לכן נראה לענ"ד שיש לסכום זה של עלות הנסיעה דין של "אבידה" שאבד סכום זה מבעלי החברה ודיניו ככל דיני השבת אבידה הידועים.