• גזל ונזיקין

שואל עט שלא מדעת

הרה"ג דוב ליאור

ג אדר א' תשס"ה
שאלה
האם מותר להשתמש בחפץ של חבר שאני בטוח שירשה לי? השאלה מתייחסת לשימוש בעט (שבו אני מפסיד את הדיו).
תשובה
אם אדם מאבד חפץ בלא לדעת (נאמר - נפל לו מטבע מהכיס), אזי כל זמן שהוא לא יודע שהוא איבד, אסור להשתמש בחפץ, אף על פי שכאשר הוא ידע מזה הוא יתייאש בוודאי. אמנם - יש כאלו שרוצים לדמות את הדין הזה לכאן ולומר שיש איסור להשתמש בחפצים של חבר גם כאשר ברור שהוא יסכים לכך, אולם למעשה הש"ך כותב שאדם שנכנס לביתו של חבירו וידידו הטוב, אזי - היות והדבר ברור שאם היה מבקש רשות היה מקבל אותה, מותר לו להשתמש בחפצים שבבית ואפילו לאכול ולשתות שם. כן הדין לגבי אמא שנכנסת לדירתה של ביתה וכד'...