• עובד ומעביד

עיסוקים אישיים בזמן העבודה

הרב משה מאיר אבינר

ג אייר תשע"ט
שאלה
אדם שעובד אצל מעסיק יהודי החסיר הרבה משעות העבודה שלו כדי לטפל בדברים אישיים. אין דרך לחשב בכמה שעות מדובר, ולכן אין דרך להחזיר את הכסף שקיבל במשכורת על שעות אלה. כמו כן, יש לו בעיה לבקש מחילה על השעות שלא עבד כי הוא עלול לאבד את עבודתו. האם יש דרך תשובה במקרה כזה? מה צריך לעשות?
תשובה
דבר ראשון, יש להתפלל שהקב"ה יסייע בידך לעשות תשובה, ומי שמשתדל הקב"ה מסייע בידו. אם אפשר, יש להוסיף שעות בעבודה בלי לקבל עליהן שכר. לאחר תקופה מסוימת, כאשר אפשר יהיה לשער שכבר הושלמו השעות, יש לספר זאת למעביד, ומכיוון שהוא יראה שהעובד באמת מתאמץ בעבודה ושינה את דרכו, הוא ימחל לו בלב שלם. לסיום, בספר אורות התשובה (יג, ט) כותב הרב קוק זצ"ל: "אל ייבהל אדם מפני המניעות שיש לו על התשובה. ואפילו אם התשובה קשה לו, מפני דברים שבין אדם לחברו, ואפילו הוא יודע בדעתו שאינו יוצא ידי חובתו, ומתוך איזו רפיונות איננו יכול לתקן את העניינים שבינו ובין חבריו, אל יניח בלבבו שום חלישות דעת הגורמת להקטין יקרת ערכה של התשובה. ואין ספק שמתוך התשובה השלמה בכל מה שאין לו מניעות, יזכהו ה' יתברך לתקן בכי טוב גם את כל הדברים שיש לו עליהם מניעות גדולות שאי אפשר לו לנצחן".