• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות על ה'

האם ולמה אכפת לאלוהים מהדברים הקטנים?

הרב חגי לרר

כ"ג שבט תש"פ
שאלה
שלום רב, מאוד מעסיק אותי העניין האם ולמה אכפת לאלוהים מכל דבר קטן שעושים או לא עושים . ממבט שטחי אפשר לזלזל בקלות במצוות שלא נראות לי חשובות , שהרי למה שלאלוהים יהיה אכפת אם אני גורב גרב ימין לפני גרב שמאל?!! אני אשמח לתשובה והוכחה מן המקורות . תודה .
תשובה
שלום וברכה, עיין בהלכות יסודי התורה פרק ב' על ידיעתינו את דרכי ה' ומה שאנו לא יכולים תמיד להשיג. ובכל זאת אנו לומדים ומסבירים עד היכן שידינו מגעת. ואף הרמב"ם מסביר בענייני ההשגחה פרטית והוא סובר שהשגחה-פרטית עניינה נתינת חשיבות ו'התעניינות'. וכמו באדם, שיש דברים שהוא עושה ויודע אותם, אך בדברים שהוא מתעניין בהם במיוחד, בהיותם חשובים בעיניו, הוא משגיח עליהם וכך גם בנמשל כביכול למעלה, שדבר כלשהו או אדם מסויים חשובים כביכול בעיני הקב"ה עד שכל מאורע ופעולה של דבר זה ואיש זה מעורר דאגה או חמלה כביכול אצל הקב"ה בהתאם לפעולה זו, והקב"ה מתעניין בו כאב המתעניין בבנו. ומזה גם נובעים כל ענייני שכר ועונש, כי מאחר שהקב"ה מתעניין ואכפת לו מאדם זה, לכן אם חטא, מענישו; ולהפך אם מקיים מצווה – הוא נותן לו שכר טוב. ובדוגמא שהבאת אצטט מדברי הרב אליעזרמלמד בהלכות תפילה -דיני השכמת הבוקר: מגמת ההלכה, שכל פעולה שאנו עושים, ואפילו היא שגרתית כנעילת הנעליים, תהיה עד כמה שאפשר בתכלית הדיוק. הרי ממילא כל אחד נועל בכל יום את נעליו, ואם כן מדוע שלא ילמד לעשות זאת באופן השלם ביותר. ברור עם זאת שמי שהפך את הסדר, אינו צריך לחלוץ את מנעליו כדי לשוב ולנעול אותם כסדר הראוי. על ידי הלכות אלו, מלמדים אותנו חז"ל לייחס ערך לכל פעולה שאנו עושים. ומתוך כך, אנו לומדים להתבונן ולרומם את כל פרטי המעשים המרכיבים את חיינו. ואידך זיל גמור... כל טוב, ברכה והצלחה.