האם סכך פרגולה כשר לסוכה

הרב נועם דביר מייזלס

ג סיון תש"פ
שאלה
שלום וברכה... אנו רוצים לבנות פרגולה, והציעו לנו לעשות סכך העשוי מלייסטים (קרשים) שנכנסים במגרעות (שקעים) ויושבים טוב, ויוצרים מעין 'תריס'. כדי לחזק את הלייסטים אנו רוצים להניח מעל הלייסטים קורות עם מסמרים. האם הסכך כשר לסוכה?
תשובה
שלום רב. כיון שיש מחלוקת הפוסקים האם סוכה כזו כשרה, יש להסיר לפני סוכות את הקורות המחוברות בברגים, ולחדש דבר בסוכה על ידי הסרה של חלק מהלייסטים (מספיק טפח על טפח) והנחתם מחדש, ובכך הוכשרה הסוכה. כמובן שכל האמור הוא, שיש דפנות לפרגולה. אבל אם אין דפנות צריך לפסול את הסכך (ליצור אויר ד' טפחים) לאחר שבונים את הדפנות, ואח"כ להכשיר את הסכך, כדי למנוע דין של "תעשה ולא מן העשוי". יש להוסיף שבסוכה שציירת יש בעיות הלכתיות רבות, ולכן יש עדיפות לעשות סכך ע"י חיבור הלייסטיים בשקעים בלבד ללא תוספת קורות עם ברגים, הדבר גם יפה וגם יותר קל לביצוע. מנסיון של אנשים רבים שמעתי שבאופן זה הסכך יושב חזק ואין מה לחשוש שהסכך יצא ממקומו. מקורות: ראה שו"ע (סי' תרל"ב, תרל"ה - תרל"ו) ונושאי כליו. בברכה רבה,