באיזה שלב מתו מתי המדבר

הרב חיים שרייבר

ד מרחשון תשפ"א
שאלה
רשי בבמדבר פרק כ, א אומר שכבר מתו מתי מדבר, אבל עדיין היה חסר חלק מהאנשים שבכו בסיפור של המרגלים, וגם אחרי זה גם מתו הרבה אנשים מנשיכת הנחשים, כמו כתוב בפרק כא, ו, ועד הרבה בגלל שזנו עם בנות מואב כמו כתוב בפרק כה, ט.
תשובה
שלום כוונת רש"י היא שכבר מתו כל אותם החייבים מיתה בעקבות חטא המרגלים. הפסוק נאמר בשנה הארבעים לצאת בני ישראל ממצרים. כידוע, בכל תשעה באב מתו אותם אנשים שחטאו בחטא המרגלים, בשנה הארבעים לא מתו אותה קבוצה שהיתה אמורה למות באותה שנה, אם כן, כלו מתי מדבר. כפי שציינת היו עוד מתים אחרים מסיבות אחרות, אך רש"י התכוון למתים בעקבות חטא המרגלים. יום טוב