הגדרת ירושת האישה כנכסי מילוג

הרב יהודה אודסר

ט"ז כסלו תשפ"א
שאלה
סבתא נפטרה. מכרו את הדירה ואמא קבלה רבע, אבא רוצה את הכסף עבור השקעות. האם אמא יכולה למנוע ממנו מהדין של נכסי מלוג, או שאחרי שהנכס נהפך לכסף הרי הוא של הבעל ? תודה רבה
תשובה
בירושת האם, הכסף שייך לאמא/האישה. יחסי הממון הנ"ל בין הבעל לאישה הנשואה נקראו בפי חז"ל 'נכסי מלוג' שבהם מוגדר ש 'הקרן' גוף הממון שלה וה'פירות' קרי השימוש בשבח וההנאה מן הממון שייך לבעל. הבעל לא יכול להשתמש בכסף שימוש המכלה את הממון אלא יש לרכוש חפץ/נכס שיכול להניב פירות/שבח והבעל רשאי להנות ממנו. במידה ויש מחלוקת בין הבעל לאישה מה לקנות, איזה נכס/ממון שיניב פירות, פסק השולחן ערוך(אבן העזר סימן פה סעיף יג, על פי כתובות עט.): "לוקחים דבר שפירותיו מרובים ויציאתו מועטה, בין שהיה הדבר כרצונו או כרצונה" והדבר יעשה על פי החלטת בית דין או בורר מוסכם. באופן כללי, הכי טוב להגיע להסכמות ולא לוויכוח עם "חוקים ודינים" אם המצב הגיע לחילוקי דעות שקשה להגיע להסכמה ממליץ להכניס גורם שלישי כמגשר ולהגיע להסכמה כיצד להשיג את מקסימום התועלת והפירות מן הנכס.