• שכירות, קנייה ומכירה

האם מותר להשתמש בהנחת עובד של קרוב משחה?

כולל דיינות בית אל

כ"ט שבט תשפ"א
שאלה
שלום הרב, גיסתי עובדת בחברה המייצרת מוצרי מזון לתינוקות. כעובדת החברה ניתנת לה הנחת עובד ובעזרתה היא יכולה לרכוש מוצרים בהנחה. גיסתי לא נשואה ואין לה ילדים והיא הציעה שתזמין מוצרים במחיר מוזל עבור בני. האם מותר לי להשתמש בהנחה שלה?
תשובה
שלום וברכה. השו"ע (חו"מ רמ"א,ה) פוסק שהנותן מתנה בתנאי מסויים, כגון בתנאי שלא יתנה לאדם אחר, מתנתו חלה על פי מה שהתנה, והסיבה היא שכל תנאי שבממון תנאו קיים. לכן צריך לברר בהנהלת החברה האם גיסתך יכולה להשתמש בהטבה זו גם בשביל בן משפחה אחר, ועל פי מה שיענו - בין אם התשובה היא שכן, ובין אם התשובה היא שלא - צריך להתנהג. (אך אם קיים תקנון ניתן לבדוק בו מה ההוראות, ואם יש הוראה שההטבה לשימוש אישי אין לעשות זאת) ועדיין צריך לברר שני עניינים. א. לפעמים הוראת ההנהלה לא כל כך ברורה או שאין אצל מי לברר. במקרה כזה מסתבר יותר לומר שהחברה רוצה לדאוג לעובדיה ולא לאנשים אחרים, ולכן מן הסתם כוונתה שרק העובדים יוכלו להשתמש בהטבה זו. (אמנם אם לא היה מדובר בהנחת עובד אלא בכרטיס מועדון כללי שכל החפץ יכול להצטרף, נראה לומר שאין לחברה בעיה שגם אחרים יוכלו להנות מההנחות). ב. אם התשובה היא שאי אפשר לקנות עבור משפחה, האם היא יכולה "להתחכם" ולקנות לעצמה, ואז לתת או למכור לכם. לענ"ד נראה שאם היא קונה רק 'בשבילכם הדבר אסור, שהרי היא כאילו קונה לכם ישירות, ואין כל משמעות בכך שעבר קודם דרכה. אמנם במקרה שהיא באמת קונה בשביל עצמה, מותר לה אח''כ גם לתת את זה למישהו אחר. לדוגמה אם היא צריכה מתנה לאירוע, מותר לה לקנות שם בהנחה ולתת אח''כ במתנה כיוון שהיא נהנית מההנחה. בברכה הרב נעם סמט