• שבת ומועדים
  • ניקיון בדיקת וביעור חמץ

בדיקת חמץ ביום ו' כשערב פסח חל בשבת

הרב נועם דביר מייזלס

י"ג ניסן תשפ"א
שאלה
האם אפשר לעשות בדיקת חמץ בברכה ביום שישי בשמה שערב פסח חל בשבת?
תשובה
שלום וברכה. אפשר לעשות בדיקת חמץ עם ברכה. הרחבה: מבואר בשו"ע (תל"ו א') שקודם שלושים יום אין חובת בדיקה אם אינו חוזר לביתו בפסח, ובתוך ל' יום צריך לבדוק ללא ברכה. ועל בדיקה שלאחר הפסח, אין מברכים, כיון שאין כבר איסור להשהות את החמץ (שו"ע תל"ה א', מ"ב סק"ה). וכתב המ"ב (שם) שדוקא לאחר הפסח אין מברך, אך בתוך הפסח צריך לברך, ואף אם ביטל את החמץ לפני. ואם מדובר לאחר זמן המכירה לגוי, לא יברך כיון שבשטרות מכירת חמץ, נכלל כל החמץ של האדם, אולם ביום שישי של ערב פסח שחל בשבת, המכירה נעשית בצמידות לשבת, כך שניתן לברך. פסח כשר ושמח,