• היתר המכירה

האם כל הקרקעות בארץ נמכרות בשנת השמיטה?

הרה"ג יעקב אריאל

ה תמוז תשפ"א
שאלה
מן הידוע (איני בטוח באמיתות המידע, אך כך נשמע מפי בירור שערכתי אצלי יודעי תורה ומביני דבר), שמינהל מקרקעי ישראל מוכר בשביעית את כל קרקעותיו (ולא רק לחותמי ההרשאות), ושמעתי שאף בעת החכירה חותם החוכר על ידיעתו/הסכמתו לכך. ובכן, לפי זה, אילו יש לאדם קרקע ומבקש להשמיטה, מה יועיל אחר שכבר בעליה הינם גויים והופקעה מצוותה. תיארתי לעצמי שישנה הסתייגות מסויימת במכירה (לאפוקי המשמיטים) אך לא מצאתי לכך סימוכין ברורים. אמנם ידעתי שדעת כמה פוסקים שמכירת המינהל לולא הרשאת החוכר אינה מועילה, אך זה לא מספק אותי, כי שמא בדיעבד אכן תועיל המכירה. ואף את"ל דלא מהניא, אכתי אני המשמיט, מה לי ול"צרה" הזו, ומדוע לא אזכה לקיים המצווה בהידור כרצוני? אודה לכת"ר ושכמ"ה
תשובה
אצל מי בררת דברים לא נכונים אלו? המכירה הא רק של אדמות חקלאים שחתמו על הרשאות