האם מותר לתת מתנה לגוי?

הרב נועם דביר מייזלס

כ"ה אלול תשפ"א
שאלה
אני מנסה להפטר מחפצים מיותרים בבית. האם מותר לי למסור למישהו שספק אם הוא יהודי? (לפי השם ותמונה, לא מכירה עוד פרטים עליו)
תשובה
שלום וברכה. אם יש אפשרות להתחמק ולמסור למשהו שאין ספק לגביו, והוא ודאי יהודי, יש לעשות כן. אם יש חשש שהוא יעלה על כך שאת לא מוסרת בגלל שהוא אינו יהודי, וזה עלול להזיק לך חלילה, ניתן להקל. ובכל אופן גם אם אכן מדובר בודאי גוי, אם יש לך צורך להיפטר מהדברים, והוא רק יעזור לך בזה שהוא יקח את הדברים, הדבר מותר. מקורות: איסור לא תחונם מבואר בגמ' ע"ב כב., ובשו"ע (יו"ד קנ"א) ואחרונים שם. ובחינוך מבואר שהתורה אסרה מחמת הקירוב שנוצר מהנתינה, ואם כן במקום שאין כאן מטרה לתת אלא להתפטר מדברים מיותרים, והוא רק יעזור לי בדבר ואין משהו אחר אלא הספק גוי, ודאי שניתן להקל. וכפי שכתב הרשב"א (שות ח"א ח') שכל האיסור הוא רק כשמדובר על מתנת חינם, ולא כאשר יש ליהודי רווח מסויים, והרי כאן ודאי שיש רווח בכך שלוקחים מהבית דברים מיותרים, ויש שאף משלמים למוביל שיוציא את הדברים. כמו כן מלבד שמדובר על ספק, ניתן לצרף כאן את הדעות שלא תחונם אינו נוהג אלא בגויים עובדי עבודה זרה, וכפי שכתב בשו"ת יבי"א (חיו"ד י' מ"א), שאם מרן היה רואה את דברי הרשב"א והראשונים שהתירו, היה פוסק כמותם. כמו כן אם מדובר על היזק כזה או אחר שיכול לבוא מכך ודאי שיש להקל, וכדברי הפוסקים ביחס לכך שניתן לתת מפני דרכי שלום בברכה רבה,