שאל את הרב

  • הלכה
  • כלים והכשרתם
קטגוריה משנית
undefined
שאלה
שלום רב, אנחנו בתהליך של הכשרת המטבח ויש לנו מיקרוגל אחד. הבנתי שעל מנת להשתמש בו גם לבשרי וגם לחלבי יש לסגור בקופסא הרמטית את המאכל. אם מחממים בשרי אחרי חלבי כשזה לא סגור, האם הכלי בו חיממו נצרך בהגעלה? בגלל האדים?
תשובה
שלום וברכה, אם הצלחת של המיקרוגל, (שעליה היתה מונחת הכלי) היתה נקיה אין צורך להכשיר את הכלי. המאכל בדיעבד גם מותר מכמה טעמים, (למעט מקרה חריג שהאוכל נגע ישירות בחתיכת אוכל מהמין השני). המיקרוגל צריכה הכשרה. כיצד מכשירים אותו? יש לנקות את המיקרוגל, לחכות 24 שעות, להכניס כלי עם מים עד שיעלה אדים למשך כמה דקות. יש לערות על הצלחת מים חמים למנהג בני אשכנז. למנהג בני ספרד די בשטיפה וניקוי של הצלחת שלמנהג בני ספרד כלי זכוכית אינם בולעים. מקורות והרחבה: הכלי הנקי שהונח במיקרוגל אינו צריך הכשרה, שכלל הוא ששתי קדירות הנקיות הנוגעות זו בזו לא אוסרות זו את זו (רמ"א צב, ח). המאכל מותר בדיעבד אם הוא לא נגע במין השני. זאת מכיון שמן הסתם המיקרוגל היה נקי. אף אם היה איזה לכלוך על דופן התנור מעיקר הדין אין זיעה במאכל יבש (ראה אגרות משה יו"ד ח"א, סי' מ). גם אם הכניסו למיקרוגל משהו נוזלי שיש בו דין זיעה כמו מרק, עדיין המאכל מותר משום שהגרגיר מהמין הנגדי שאולי דבוק לדופן המיקרוגל הוא יבש. ועוד, ידוע שבמיקרוגל צורת החימום שונה מתנור ודינו קל יותר. הכלי אינו מתחמם ישירות מהחום אלא הנוזלים שבמאכל מתחממים מגלי המיקרוגל. על כן כתב בשו"ת שיח נחום (סי' מח) שמעיקר הדין מותר לחמם מאכלי חלב ובשר באותו מיקרוגל זה אחר זה ללא כיסוי, כאשר המיקרוגל נקי. והביא שם מכתב מהגרי"א הנקין שהסכים עימו. אולם רוב הפוסקים לא מתירים עד כדי כך ומצריכים לכתחילה לפחות לכסות את אחד המינים בצורה מוחלטת (ראה בספר הכשרות פ"א סע' מז-נ, דבר חברון יו"ד ח"ב סי' נו). לגבי הכשרת המיקרוגל אף שהיה ניתן להקל על פי הסברות שכתבנו לעיל להתיר את האוכל, מכל מקום מכיון שהדבר הוא קל ולכתחילה, בדרך כלל מורים בכל מקרה להכשיר את המיקרוגל לצאת מידי הספיקות. יש מקילים להכשיר את המיקרוגל בלי לחכות 24 שעות (ראה ספר הכשרות שם, הע' קה). נראה שבמקרה שעושים כן יש להוסיף סבון למים על מנת לפגום את הטעם של היוצא מדופן המיקרוגל. כל טוב!
לחץ כאן לשליחת שאלה בהמשך לשאלה זו
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il