שאלה
אנו מבשלים לכבוד שבת "טבית" - חמין עיראקי. החמין מבושל לגמרי לפני שבת. לפעמים בשבת בבוקר אנו רואים שיש הרבה מים שצפים בחלק העליון של התבשיל. אנו רוצים לערבב את החמין כדי שהמים יתערבו בכל האוכל. האם הדבר מותר בשבת? אציין שאני בעל תשובה שומר שבת, ואשתי (עדיין) לא, אנו משתדלים להסתדר ולהתחשב זה בזו ואיני רוצה להכביד עליה במה שאינו מעיקר הדין.
תשובה
נקדים רקע קצר ולאחריו נענה לשאלתך
כשהאוכל לא מבושל כל צרכו והוא חם בחום של יד סולדת בו, (45 מעלות ומעלה), אסור לערבב את האוכל, משום שהערבוב משפר את הבישול, במצב כזה אסור אפילו להוציא אוכל מהסיר, שהרי ההוצאה היא כערבוב המאכל. דין זה נכון גם כשהסיר לא נמצא על הפלטה.
כשהאוכל מבושל כל צרכו, אין איסור בישול בערבוב של האוכל, אך לדעת חלק מהפוסקים אף על פי שהאוכל מבושל, כל עוד הוא נמצא על הפלטה יש איסור של "מחזי כמבשל", כלומר פעולות מסוימות אסורות מדברי חכמים משום שהן נראות כבישול.
ומצאנו בזה שלוש דעות -
א: יש מחמירים אפילו שלא להוציא אוכל מהסיר כשהוא על הפלטה, ובודאי שלדעה זו אסור לערבב את האוכל כשהוא על הפלטה. כך נוהגים יוצאי אשכנז וחלק מהספרדים.
ב: יש אוסרים לערבב את האוכל משום מחזי כמבשל אך מתירים להוציא אוכל מהסיר גם כשהוא על האש וכך נוהגים הספרדים.
ג: יש מתירים אפילו לערבב ולא חוששים לאיסור מחזי כמבשל כלל משום שמדובר באוכל המבושל כל צרכו.
באופן כללי אנו פוסקים כדעה הראשונה או השניה כפי שכתבנו לעיל, אך במקרה שאתה מתאר, אם אתה מרגיש צורך לא להכביד על אשתך, או בשעת הדחק אחרת, אתה בהחלט יכול לסמוך על הדעה המקילה ביותר ולנהוג היתר לערבב את האוכל כשהוא על האש מכיון שהוא מבושל כל צרכו.
אפשרות אחרת היא להוריד את הסיר מהפלטה כדי לערבב את האוכל ואחר כך להניחו מחדש על הפלטה לפי הכללים והדעות השונות לגבי הנחת אוכל על הפלטה בשבת ואיני מפרטם כאן.