ישיבהבשביל זה יש אינטרנט שאל את הרב
שאל את הרב
- הלכה
- ברכות וסעודה
- ברכה אחרונה
שאלה
אם אכלתי מאכל כלשהו שברכתו האחרונה בורא נפשות והתחייבתי בברכה אחרונה, לאחר מכן יצאתי מהבית וחזרתי, האם אני צריך לברך ברכה אחרונה קודם ואז לברך שוב ברכה ראשונה ולהמשיך באכילה או לברך ברכה ראשונה שוב ובסוף לברך ברכה אחרונה על שתי האכילות?
תשובה
שלום וברכה,
הדבר הנכון הוא לברך בבית לפני היציאה ברכה אחרונה, בורא נפשות, על האוכל שאכלת, ורק אז לצאת. ואם לא בירכת בבית, נכון לברך בחוץ בורא נפשות לפני שתחזור. אך אם לא בירכת ברכה אחרונה וכבר חזרת לבית ואתה רוצה להמשיך לאכול, אין לברך ברכה אחרונה על מה שאכלת אלא ברכה ראשונה בלבד. אחר כך תברך ברכה אחרונה על כל מה שאכלת (רמ"א קעח ב, ילקוט יוסף קעח יא).
יצוין שאינך צריך לברך ברכה אחרונה לפני שאתה יוצא ולא ברכה ראשונה כשתחזור ותמשיך לאכול אם בזמן היציאה אתה רואה את מקום אכילתך (מ"ב ס"ק יב) או שהשארת במקום שאכלת חבר שממשיך לאכול (מ"ב ס"ק כז).
מקורות והרחבה:
דעת השולחן ערוך (קעח א) שהיוצא מהבית צריך לברך ברכה אחרונה על מה שאכל ואחר כך ברכה ראשונה על מה שעתיד לאכול.
אך דעת הרמ"א (ס"ב) שלא מברך קודם ברכה אחרונה על מה שאכל אלא רק ברכה ראשונה על מה שעתיד לאכול.
הספרדים פוסקים בזה כרמ"א שמברך רק ברכה ראשונה לפני מה שעתיד לאכול (עי' כף החיים קעח יד, וילקוט יוסף סי' קעח).
אמנם לכתחילה יש לברך ברכה אחרונה לפני שיוצא שמא ישכח מלברך, כמו שכתב הרמ"א (סוף סעיף ב), וכוונתו גם למי שאכל פירות כמובא במ"ב (ס"ק לו).
בשער הציון (ס"ק כו) כתב שאם הוא יוצא על מנת לחזור ולאכול לאלתר אינו צריך לברך לפני שיוצא שאין חשש שמא ישכח לברך ברכה אחרונה במקרה כזה.
אך מאידך יש סברא שגם במקרה כזה נכון לברך ברכה אחרונה לפני שיוצא מהבית. זאת משום שאם יוצא וחוזר מיד ולא בירך לפני כן ברכה אחרונה, הוא נכנס לספק אחר. דעת היעב"ץ ועוד פוסקים שכאשר יוצא לזמן מועט מאד אין זה מחייב אותו לברך שוב ברכה ראשונה אלא עדיין ממשיך לאכול על סמך ברכתו לפני שיצא. לדעת היעב"ץ אם יברך שוב ברכה ראשונה על המשך אכילתו זו תהיה ברכה לבטלה.
לכן נכון לצאת מהספק ולברך ברכה אחרונה לפני שיוצא מהבית (אגרות משה או"ח ה טז, וראה גם פסקי תשובות קעח ב).
אף שהמשנה ברורה לא סבור כיעב"ץ הנ"ל (ראה פסקי תשובות שם), ולדעת המשנה ברורה ברגע שאדם יצא מהבית, הרי זה נחשב שינוי מקום המצריך ברכה חדשה. מכל מקום מסתבר שגם לדעת המשנה ברורה, אין בזה ברכה שאינה צריכה לברך ברכה אחרונה לפני שיוצא וחוזר מיד, כי סוף סוף יש בכך קצת חומרא לברך לפני היציאה כדי שלא ישכח מלברך כמבואר ברמ"א. ואף שכתב בשער הציון (ס"ק כו) שאם חוזר לאלתר אין צריך לברך ברכה אחרונה, מסתבר שאם רוצה לברך אין בכך ברכה שאינה צריכה.
לכן נכון לברך ברכה אחרונה לפני יציאה קצרה משום דעת היעב"ץ ועוד פוסקים הסבורים שאין יציאה קצרה מאד נחשבת שינוי מקום כנ"ל.
שאלות באתר ישיבה
ניווט מהיר















