ישיבהבשביל זה יש אינטרנט שאל את הרב
שאל את הרב
- הלכה
- ברכות מיוחדות
- תפילת הדרך
- הלכה
- תחבורה
- תפילת הדרך
שאלה
שלום וברכה!
יצאתי מבאר שבע לכוון ירושלים עשיתי תפילת הדרך ובגלל כמה סידורים הייתי צריך להישאר שם כמה שעות, אחרי זה הייתי צריך לנסוע לחיפה (שכידוע מבאר שבע לירושלים זה מעל 72 קמ וגם מירושלים לחיפה) האם שאני יוצא מירושלים עלי לברך שוב פעם תפילת הדרך או לא?
תודה רבה!
תשובה
שלום וברכה,
לא צריך לברך שוב. מברכים פעם אחת ביום (שו"ע קי ה).
הרחבה:
כתב השולחן ערוך (קי ה) שמברכים תפילת הדרך רק פעם אחת ביום. אבל אם אדם חשב שילון בעיר אחת ולבסוף נמלך בדעתו והחליט לחזור לביתו או להמשיך בדרכו - יברך שוב. והטעם שצריך לברך שוב הוא משום שהסיח את דעתו ולא עולה לו הברכה הראשונה (מ"ב כו).
וכתב הפסקי תשובות (קי ה) שאם בשעה שבירך לא עלתה על דעתו שיצטרך לנסוע אחר כך עוד, ותוך כדי הנסיעה נתברר לו על עוד נסיעה, אזי כל עוד שהוא ממשיך בנסיעה אינו מברך שוב (על פי המ"ב רו כב). אך כאשר יגמור נסיעה זו על ידי כניסה לעיר ומנוחה באושפיזא, כשיוצא לנסיעה הבאה יברך שוב, אף על פי שההפסקה היתה קצרה.
לפי זה אם לא ידעת על הנסיעה לחיפה ותכננת לנסוע רק לירושלים ורק באמצע הדרך נודע לך על הנסיעה לחיפה, לאחר השהות בירושלים - צריך לברך תפילת הדרך שוב.
אולם, נראה שמנהג העולם לברך רק פעם אחת ביום בכל מקרה, גם אם היתה לכאורה היסח הדעת. אפשר לבאר שכיום דעת אנשים בסתמא על כל הנסיעות שיש ביום. ועוד יש לצרף שיש קצת ספק אם לברך בכלל תפילת הדרך כיום, (ראה הליכות שלמה פרק כא הערה 14, ומנחת אשר בראשית סימן פט).
ולכן למעשה יש לברך רק פעם אחת ביום. ונראה שטוב לומר לפחות פעם אחת בחיים שתפילת הדרך שאתה אומר הוא על כל הנסיעות שאולי יהיו עד למחרת. וכן אמר לי הרב צבי פרבשטיין שליט"א שכיום מברכים פעם אחת בלבד, משום שרגילים בנסיעות כל הזמן ואין היסח דעת.
שאלות באתר ישיבה
ניווט מהיר













