• שבת ומועדים
  • ספר בראשית

אמונתו ועונשו של יוסף

הרב בנימין במברגר

כ"ד טבת תשס"ו
שאלה
בפרשת וישב נמצא הסיפור של יוסף שפותר את החלום של השר של פרעה ואז אומר לשר יוסף שיזכיר לפרעה שהוא פותר החלומות, וש"יגיד מילה טובה". ועקב זה מקבל יוסף עונש על שום שלא בטח בקב"ה שיוציאו מהכלא. שאלתי היא, הרי אומרים שבתור אדם מאמין לא צריך לשבת ולחכות שהקב"ה יעזור לך אלא לפעול ולעשות, ואנו חיים ע"פ דעה וגישה זו כיום, אז למה יוסף שאני בטוח שהאמין בקב"ה נענש, הרי הוא רצה לעשות כל מה שהוא יכול ולקוות לטוב?
תשובה
המקור לדעה שהבאת שיוסף נענש על כך שבטח בשר המשקים הוא במדרש רבה (פרק פט ג). הפרשנים על המדרש מסבירים במה חטא יוסף. יוסף היה אדם שמידת הביטחון שלו בה' הייתה כל כך גדולה שמעולם לא ביקש עזרה מאף אדם ולכן כאן כאשר פנה אל אדם וביקש את עזרתו הרי זו ירידה מדרגתו ונענש עליה. בדרך זו הלך אף הנצי"ב (העמק דבר בראשית פרק מ כג ובהרחב דבר א ובבראשית פרק לב כו ובהרחב דבר א) ומוסיף שאדם הרגיל במידה טובה הרי זה עליו כנדר ואם עובר עליה הוא נענש. (בחידושי הרש"ש על המדרש מזכיר את שאלתך)