• שבת ומועדים
  • חפצים שונים

רכיבה על אופניים בשבת

הרה"ג דוב ליאור

כ"ב טבת תשס"ו
שאלה
מה הוא הבסיס לאיסור רכיבה על אופניים בשבת ועל אלו איסורים עובר מי שמחליט לעשות זאת?
תשובה
גדולי האחרונים אסרו רכיבה על אופניים בשבת, וזה משום שחז"ל אסרו עלינו כמה דברים בשבת בכדי שלא נגיע לעשיית מלאכה ממש, ודברים אלו מופיעים בתלמוד, וברכיבה על אופניים ישנן בדיוק את אותן חששות. לכן כתבו האחרונים שאין לרכב על אופניים בשבת משום שיש סבירות שאם האופניים יתקלקלו יבואו לתקן אותם, שתיקון האופניים הרבה פעמים זהו דבר שכל אחד יכול לעשותו ויבואו לעשיית מלאכה האסורה מדאורייתא. סברא זו מופיעה בתלמוד לגבי דברים אחרים שהיו בזמנם, והיא נכונה גם פה. כמו-כן אסרו רכיבה על אופניים משום "עובדין דחול", שזהו מעשה הרגילים לעשותו בחול ושביתה ממנו מזכירה לאדם ששבת היום. חשש נוסף העלו האחרונים, שמא יצא מחוץ לתחום עם האופניים, דבר שבנקל אפשר לעבור עליו כאשר רוכבים ולא הולכים.