• תפילות והוספות מיוחדות

תפילת "ותן טל ומטר" בחו"ל

הרב אליעזר מלמד

ט"ז אדר תשס"ב
שאלה
אני עומד לנסוע למשך שלושה שבועות לארגנטינה, שם החורף והקיץ הפוכים מאצלנו, האם עלי להמשיך לומר "ותן טל ומטר לברכה" כמו אצלנו?
תשובה
למעשה, תמשיך לשאול גשם בברכת השנים כמו במקום ביתך. והטעם, יש ספק כיצד להתפלל בארצות הדרום, וההכרעה, שאם הגשם בקיץ שלהם, שהוא חורף אצלנו אינו מזיק להם, יתפללו כמו בארץ ישראל ויבקשו גשם למרות שאצלם קיץ. ובחורף שלהם שהוא קיץ אצלנו, ודאי שלא יבקשו גשם בברכת השנים, אלא שאם הם צריכים גשם יבקשו עליו בברכת "שומע תפילה". אבל אם הגשם מזיק להם, אזי בכל השנה יאמרו בברכת השנים את נוסח הקיץ, וכשיצטרכו גשם יבקשו עליו בשומע תפילה. אבל אורח, שלדעת רבים מהפוסקים צריך לנהוג כמנהג מקום ביתו, ודאי ימשיך גם שם לשאול גשם בברכת השנים. (ועיין במ"ב קיז, ה; שערים המצוינים בהלכה יט, ג).