לומר לילד שירביץ בחזרה?

הרב אליעזר מלמד

י"ט שבט תשס"ב
שאלה
האם יש לחנך ילדים שמרביצים להם, שירביצו בחזרה בכדי להרגילם לעמוד על הצדק, או שמא יש להיזהר מליטוע בהם את מידת הנקמה (משום "לא תיקום")?
תשובה
בכל שאלות החינוך אין תשובה אחידה, והכל תלוי בילד וטבעו וסביבתו. אם הוא נוטה יותר מידי לוותר, יש לחזק את רוחו ולעודדו לעמוד על שלו, ולהגן על עצמו על ידי הרתעה. וכן אם הוא נוטה לוותר על עמדות צודקות, יש לחנכו להיות אמיץ בעמידה על עמדות צודקות, ולא לוותר עליהם. ואם הוא תוקפן מידי, ולא מפני רדיפת הצדק אלא מפני שרוצה להשליט עצמו על חבריו, יש לעודדו לוותר. וכפי שבאר הרמב"ם בשמונה פרקים שצריך לילך בדרך האמצע.