• שבת ומועדים
  • ביטחון ופיקוח נפש

מותר לחלל שבת לצורך רפואה נסיונית?

הרה"ג דוב ליאור

ל כסלו תשס"ז
שאלה
אני חולת סרטן (בת 42, אמא ל- 3 ילדים) לרפואה הקונבנציונאלית אין תרופה עבורי. לאחרנה הציעו לי לשתות מיץ עשב החיטה פעמיים ביום, נאמר לי שמניסיון יש חולים שזה מאוד עזר להם. אך עליי לסחוט עשב חיטה טרי ולשתות אותו מייד. האם מותר לי לסחוט את המיץ בשבת (יש גם מסחטה לא חשמלית), באם הדבר נעשה לצורך רפואה, אציין כי בדיקות הדם האחרונות לא הראו לטובה, ברצוני גם לדעת גם איזה סוג של מכונה (חשמלית או ידנית) לרכוש?
תשובה
הכלל הוא שאם זו רפואה שנוסתה והיא אכן מועילה, מותר לחלל בשבילה שבת. אבל אם זה משהו ניסיוני שלא הוכח, אין מחללים שבת להכנתה, כאשר מדובר על איסורי תורה. אולם יהיה מותר לך לסחוט את העשבים האלה על אוכל ולאוכלם כחלק מהאוכל, ולא כשתיה נפרדת, לדוגמא: על סלט או משהו אחר.