• לוויה, קבורה ובית הקברות

בית ספר יהודי על בית קברות

הרב דוד חי הכהן

י"ב ניסן תשס"ז
שאלה
ברצוננו לקנות שטח אדמה בחו"ל בכדי לבנות עליו בית ספר יהודי לכ-350 ילדים יהודים הלומדים כרגע ב-2 בתי ספר של גויים, ויש חשש להתבוללותם, בבית ספר זה אנו מתכננים ללמד לימודי חול ויהדות (קודש). המצב כרגע הוא שהשטח הנ"ל שימש שנים רבות כגן לילדים יהודים אשר הבעלים היו גויים, שטח זה נמצא כיום על גבול בית קברות יהודי, התברר לנו בדיעבד שבשטח גן הילדים נמצאים מספר קברים יהודיים עתיקים ללא מצבות מכיוון שהגויים השתמשו בהם לצרכם האישי. האם ניתנת האפשרות עפ"י ההלכה להזיז בכמה מטרים את הקברים האחדים שיימצאו בזמן הבניה לשטח בית הקברות ולבנות על שטח זה בית ספר יהודי, ואם כן עם מי להתייעץ?
תשובה
ראשית לא ברור אם יש שטח אחר לקניה שאז ברור שיש להעדיף שטח אחר. אם אין, יש כאן שאלה של פיקוח נפש כפי שנכתב בשולחן ערוך שבמקום שיש חשש לשמד של ילד מותר לחלל שבת ואם כן מותר גם לבנות בשטח שהיה בו בית קברות ובלבד שהפינוי יעשה בדרך כבוד למתים. יש להתיעץ על דרך לכך עם הרב יעקב רוז'ה רב החברה קדישא במחוז ת"א שעסק בשאלת פינוי הקברים בגוש קטיף, ונדרש לשאלה דומה.