• חינוך ילדים

חינוך ילדים או שלום משפחה

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

ב תמוז תשס"ז
שאלה
בעלי ואני בעלי תשובה ב-10 השנים האחרונות. אחי אמור להתחתן בקרוב בעזרת ה’. הוא מעוניין לעלות לתורה בשבת חתן, ולאחר העלייה אמורים להגיע לבית הוריי אורחים מצד הכלה והחתן שאינם שומרים תורה ומצוות לסעודה שנייה. ידוע לי שיהיה שם חילול שבת מסויים, לא בכוונה, כמו פלאפונים דלוקים, הגעה בשבת ברכב וכד’. יש לי 3 ילדים בגילאי 6 ומטה וחוששת אני שהראייה של חילול השבת תיפגע בכבוד השבת בעיניהם ויפגע ביחס שלהם לשאר המצוות. האם להגיע לאותה שבת ולתת לילדי לראות חילולי שבת או להימנע מלבוא ולפגוע ברגשותיו של אחי, שמצפה ממני להגיע. אני יודעת שהוא לא יבין את ההסבר הזה, בייחוד כשהוא ושאר בני משפחתי משתדלים, עד כמה שהם יודעים, לא לחלל שבת בקרבתנו?
תשובה
נראה לי שלא רק בגלל הילדים אלא בגלל כל אופי השבת והארוחות עדיף לא לבוא. כי אי אפשר לדרוש מהמשפחה שיעשו שבת כהלכה. ותשתדלי לפייס את אחיך ושלא יקפיד עליך ויבין אותך. הרי הוא לא רוצה שתבואי ותרגישי רע כל השבת.