• משחקים והימורים

התערבות והימורים בשביל החוויה

הרה"ג דוב ליאור

י"ז מרחשון תשס"ח
שאלה
האם מותר לערוך הימורים ומשחקים על כסף עם חברים כשלא הכסף הוא העניין? לדוגמה חברים שנפגשים פעם בכמה חודשים ומשחקים בקלפים ורוצים שיהיה עניין כלשהו למשחק ומהמרים על סכומים קטנים (או על סכומים יותר גדולים אבל נותנים את כל הכסף לצדקה בסופו של דבר, ואז יהיה מותר כמו לוטו שהרב עובדיה התיר לאשכנזים) האם עדיין יש פה עניין של גזל? שהרי האדם מסכים להשקיע כסף לא בשביל להרוויח אלא בשביל המשחק עצמו, ואז אין בעיה של אסמכתא שאם היה יודע שיפסיד לא היה מסכים - כי היה מסכים. בנוסף- מה לגבי הימור חד פעמי בקזינו בשביל החוויה? שוב, כמו שאדם היה מוכן לשלם בשביל לאכול במסעדה הוא מוכן לשלם בשביל לשחק בקוביה, בשביל החוויה, רק שבמקרה הוא יכול להרוויח אבל זה לא העניין מבחינתו. ואם אסור, בקזינו של גוי מותר? הרמב"ם כתב שמצד גזל מותר לשחק עם גוי אבל יש בעיה של עיסוק בדברים בטלים - האם הכוונה גם למשחק אחד או שהוא דיבר על "משחק בקוביא" בתור כלל-אדם שזה מה שהוא עושה בחייו, האם יש הבדל בין אשכנזי לספרדי?
תשובה
אם מוסרים את הכסף לצדקה, ולא מתכוונים לזה ברצינות, אין בזה גזל. אין ללכת לקזינו אפילו לצורך חוויה, יש כאן גם משחק בקוביה, גם מושב ליצים וגם אסמכתא, ואין הבדל בין אשכנזים לספרדים.