• שאלות כלליות

קנייה ומכירה בשביעית

מכון התורה והארץ

ט כסלו תשס"ח
שאלה
כל הנושא של מכירה בשביעית מבולבל הוא אצלי. אתה נכנס לחנות פירות וירקות ועל החנות יש שלט גדול להכשרת הפירות וירקות שאין בהם חשש שביעית וכו’ וכו’ אך עצם הדבר שאני קונה ומשלם מחיר מלא ... לי לא נהירא! נא להגיה חושכי. (כשהייתי עוד חדש בארץ והודיעו פעם על מכירת יין מאוצר בית דין, בזמנו לא נתעוררה השאלה, שהרי היין היה במחיר זול, וההסבר לכך היה, כי לאוצר בית דין משלמים רק ההוצאות וכו’)
תשובה
א. המחיר שניתן לחקלאי הוא נמוך מהמחיר שיש לו כל שנה, מכיוון שהוא מקבל אך ורק הוצאות. ב. המחיר שהצרכן משלם לפעמים גבוה יותר מכיוון שעל ההוצאות הישירות של החקלאי יש להוסיף עוד מערכת של פקוח בשדה, במחסן ובחנויות, וכמו כן עלויות בית דין, וחנויות. עוד יש להוסיף שבחנויות שיש בהם קדושת שביעית אין אפשרות להעביר עודפים למקומות אחרים וממילא המחיר חייב לעלות, כך שהמחיר בדברים מסוימים הוא גבוה יותר. ג. יש דברים רבים באוצר בית דין שאפשר לייצור מחיר אחיד, שהוא קבוע כל העונה, כגון: גזר, תפוחי אדמה, בננה וכדו'. אוצרות בית דין משתדלים להרבות במוצרים אלו, אולם בגלל תנאי שוק הרבה פעמים אי אפשר לעשות מחיר קבוע. ככל שהמוצר יותר ארוך טווח אפשר לעשות מחיר נמוך, אבל בירקות טריים מאד הרבה פעמים המחירים משתנים. בברכת התורה והארץ הרב יהודה הלוי עמיחי