• שבת ומועדים
  • שאלות כלליות

חיבור פלטה בשבת על ידי ילד

הרב שלום אילוז

י"א טבת תשס"ח
שאלה
חמי שכח לחבר את הפלטה לשבת, וגיסי השתמש בילדו [לא הייתי נוכח איך בדיוק, אבל נניח שהוא לא אמר לו מפורש, אלא רק רמז לו, והחזיק אותו בידים כדי שהילד יחבר לבד את הפלטה לחשמל], שהוא מתחת מגיל 4, לחבר את הפלטה ועל ידי כך האוכל חומם, יש לציין שכמובן האוכל היה מבושל ויבש, [אך השאלה היא גם על אוכל קר ולח ממש]. מה דין האוכל וכיצד לנהוג הלכה למעשה? מה עדיף במקרה זה? היכן אפשר למצוא מקורות לענין שימוש בילד שמתח לגיל חינוך בשבת, האם ניתן לדמות אותו לגוי, ועוד?
תשובה
אסור להשתמש בילד קטן בשביל לחלל שבת, כיון שהקטן הזה יגדל ועלול להמשיך במעשים אלו גם לכשיגדל. לפעמים מותר להתעלם מקטן שעושה עבירה, אך אין מאכילים ילד קטן איסורים בידים. ובודאי שאי אפשר לדמות ילד קטן לגוי חס וחלילה. עיין בשו"ע חלק או"ח (סי' שמ"ג). ומכל מקום, לגבי שאלתך המאכל במקרה שציינת מותר, אפילו אם היה דבר לח כיון שבמקרה זה נחשב הדבר לשוגג כיוון שחשבו שהדבר מותר בשבת.