• תרומות ומעשרות - איך מפרישים?

איך מפרישים תרו"מ מירקות?

מכון התורה והארץ

כ"ה תמוז תשס"ג
שאלה
האם נוסח הפרשת תרומות ומעשרות מירקות דומה לגמרי להליך ההפרשה של פירות?
תשובה
נוסח הפרשת תרומות ומעשרות מיועד ושווה בירקות ובפירות. אמנם יש שני הבדלים מרכזיים: א. שנת המעשר, שבירק הזמן הקובע הוא הלקיטה ולכן בשנה הבאה מיד לאחר ראש השנה יפרישו מעשר עני, ובפירות האילן רק הפריות שיחנטו לאחר ט"ו בשבט ייחשבו כפירות שלישית. כדי למנוע בלבולים נכתב בנוסח ההפרשה: "עוד תשע מאיות בצד התחתון של הפירות של מה שברצוני לתקן הרי הם מעשר שני, ואם הן חייבות במעשר עני - הרי הן מעשר עני" ובנוסח זה אין משמעות להבדל שבין ירקות לפירות, מלבד הנתינה עצמה של מעשר עני שאינה קשורה ישירות לנוסח. ב. הנקודה השניה היא שבפירות כדאי להוסיף בנוסח שאם הפירות הם משנת רבעי הרי הם בתוספת רבע מערכן מחוללים כל דרגת חיוב על פרוטה ורבע בנפרד במטבע המיועדת לכך בשבילי - ובזה אנו פוטרים את בעיית חילול הרבעי. בברכת התורה והארץ, הרב יואל פרידמן.