קריאת מגילה ע"י מיקרופון

הרה"ג דוב ליאור

י אדר ב' תשס"ח
שאלה
הנשים בבית הכנסת שלנו טוענות שהם לא שומעות ברור את כל קריאת המגילה הן בגלל הרעש של הילדים והן מכיון שהן יושבות ביציע למעלה ושם שומעים פחות טוב. ועל כן עלתה השאלה, האם מותר לשים אצלם בוקסה (מערכת הגברה) שע"י כך הם ישמעו טוב את קריאת המגילה, אבל זה אומר שהבעל קורא יצטרך לקרוא במיקרופון?
תשובה
יש כאן שאלה עקרונית, האם יוצאים ידי קריאת המגילה במקרופון. בהלכה מוזכר שאדם צריך לשמוע את קולו של הקורא, אם הוא בר חיוב. אדם חירש, לפי מרן המחבר, פטור מקריאת המגילה, והוא לא יכול לקרוא ולהוציא מישהו אחר. אם אדם ישמע מדיסק או אפילו אם שומע שידור חי, לא יוצא ידי חובת קריאת המגילה משום שזה לא קולו של בעל הקורא אלא קול משוכפל על ידי אמצעים מלאכותיים. לכן, במקום שיש רמקול, אם גם בלי רמקול היו שומעים, רק הרמקול מגביר את הקול כי קצת קשה לשמוע, יוצאים ידי חובה. אך במקום שבלי הרמקול לא היו שומעים, נמצא שהרמקול מביא את הקול, ולא יוצאים ידי חובה. לכן, הייתי אומר, שאם הנשים לא יכולות לשמוע, שאחד הגברים יקרא להם במיוחד לאחר מכן. במיוחד כשיש אמהות צעירות עם ילדים קטנים. שהרי, אף אם לא שומעים מילה אחת, לא יוצאים ידי חובה. כאן חשוב להזכיר שיש לשמור על הילדים שלא יעשו הרבה רעש. מוזכר מפורשות שלא להביא ילדים יותר מדי קטנים, שלא מבינים ועלולים לבכות או להפריע בצורה אחרת.