• דתיים לאומיים וחרדים

מהו הזרם הנכון?

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

כ"ח ניסן תשס"ח
שאלה
אני בחור דתי בן 20.גדלתי במשפחה דתית סרוגה. תמיד קבלתי על החילוק הזה שיש בין הזרמים השונים ביהדות-חסידים,חרדים,דתיים לאומיים,חרדים לאומיים (פרט לזרמים המעוותים כמובן). עד לא מזמן חשבתי שאוכל לשלב בין שני הזרמים העיקריים - חרדים ודתיים לאומיים, אך איני יכול לומר בשידוך שאני מעורב, מאחר והדבר לא יתקבל. בשני הזרמים יש דברים חיוביים - הדבקות בתורה ובמצוות, האמונה החזקה בקב"ה ועוד דברים רבים וטובים. אך ישנם הבדלים לא מעטים בין הזרמים - לדתיים לאומיים יש זיקה יתרה לשטחי ארץ ישראל, בעוד שאצל החרדים הדבר מצוי פחות. נוסף על כך, החרדים דוגלים בלימוד תורה במשך כל היום, בניגוד לכלל הציבור הדתי לאומי. כיצד אוכל לקבל הדרכה נכונה לגבי בחירת הזרם? שני הזרמים מושכים ומרשימים, אך קשה לי מאוד להחליט להיכן להשתייך.
תשובה
אתה לא צריך לוותר על אף מעלה שיש לכל חלק מהציבור. אין סתירה בין השקידה בתורה לבין מצות ישוב ארץ ישראל. אפשר וצריך לשאוף לקיים את שניהם. וזה מה שעושים בני הישיבות הגדולות הציוניות.