• דתיים לאומיים וחרדים

ציונות דתית מעורבת או חרדי נפרד

הרב דוד חי הכהן

כ"ט אדר תשע"ב
שאלה
לכבוד כבוד הרב שלום רב אני יהודי שמחפש באיזה מגזר להיות חרדי או דתי לאומי ובאתי לשאול את הרב על הציונות הדתית. 1. למה בעצם הציונות הדתית השתנתה מהחרדים מבחינה הלכתית שהקימו תנועת בני עקיבא ויושבים מעורב בחתונות וגם בתי ספר מעורבים ועכשיו שמעתי שפתחו מועדון לנוער שנקרא ריש לקיש. בקיצור, למה דברים אלא מתפתחים בציבור הדתי לאומי למה מחפשים מעורב כל הזמן? 2. למה החינוך השתנה בציונות הדתית שלומדים הרבה לימודי חול הולכים למכללות שגם שם יש ישיבה מעורבת? 3. בקיצור, למה הציונות הדתית השתנתה כל כך הרבה מהחרדים גם הלכתית וכי אי אפשר להיות חרדי לגמרי וגם ציוני, ומה תופעות של חברה מעורבת מתפתחת בציבור הדתי לאומי משמראה איך הציבור מתייחס לרבנים שלא ממליצים ללכת למקומות מוערבים אני חושב שבציבור החרדי לא היתה עולה אפילו מחשבה על תנועה מעורבת וכו'... והציבור החרדי נשמע להוראותם של הרבנים וממילא אין התפתחויות שונות ומשונות בציבור זה?
תשובה
1. בציונות הדתית יש גוונים שונים, ורבים יראי שמים שמקפידים להיזהר מתערובת הן בבתי ספר והן בסעודות, ואצלנו ובעוד הרבה מקומות מפרידים אפילו בגני ילדים. 2. גם כאן יש גוונים, יש למעלה מעשרת אלפים ילדים בתלמודי תורה ציוניים שלא לומדים לימודי חול ובוודאי לא מעורב, ויש גם כמאה ישיבות הסדר וישיבות גבוהות שלומדים רק קודש ובוודאי ללא שום תערובת. 3. החברה המעורבת היא תוצאה של השפעת הגויים בגלות ושם היו גם רבנים חרדים שהתירו תנועה מעורבת כדי להציל ילדים ונוער מן הגויים. ובארץ, הציונות בדתית הולכת ומתפתחת לקראת הפרדה, והיום כבר שישים אחוז מבתי הספר נפרדים ובע"ה זה ימשך והיראת שמים תתגבר לא פחות ממה שמצוי אצל החרדים. ויש בציונות הדתית צדיקים גדולים שגם החרדים מעריכים אותם, וכולם עם ד' אחד ושמו אחד.