• שבת ומועדים
  • חולים, מעוברות ומניקות

קלקול קיבה בכיפור

רבנים שונים

ח תשרי תשס"ט
שאלה
חזרתי מהשירות הלאומי לפני יומיים עם קלקול קיבה. אע"פ שעל פניו הדבר נראה כמו וירוס שפשוט תקף בכל הארץ, קבע הרופא שזה קלקול קיבה. מאחר ואני סובלת משלשולים (כבר הפסקתי להקיא), יש מספר דברים מאוד מצומצמים שמותר לי לאכול (אורז, מרק, תפו"א וגזר מבושלים) שמתוכם אני מסוגלת לאכול רק מרק כי השאר עושה לי בחילות. כמו כן, הרופא נתן לי הוראה ברורה לשתות הרבה נוזלים כי אני מאבדת הרבה מלחים ועלולה להתייבש (אם כי לא ברור אם הוא התכוון בגלל ההקאות שהפסיקו כבר או לא). סליחה על ההקדמה הלא נעימה, אבל יש לי כמה שאלות דחופות לכיפור: א. אני יודעת שבערב כיפור יש מצווה להרבות בסעודות. כיצד אוכל גם אני לקיים זאת? ב. האם עליי לשתות גם במהלך הצום עצמו מחשש להתייבשות, ואם כן, אלו כמויות מותרות? ג. אני יודעת שלאדם עם קלקול קיבה אסור להניח תפילין, האם נגזר מכך שאסור לי להתפלל? עליי לציין שאני מרגישה הרבה יותר טוב ב"ה, אבל השלשולים לא פסקו עדיין. תודה רבה, סליחה על האורך וגמר חתימה טובה!
תשובה
א. תאכלי מה שמותר לך. ב. תתחילי לצום ואם את מרגישה שאת מתחילה להתייבש תשתי פחות ממלוא לוגמיו כל תשע דקות. (חישוב מלוא לוגמיו – ממלאים את הפה במים ומוציאים לתוך כלי עם סימני מדידה, חצי השיעור הוא מלוא לוגמיו. כדאי לשתות שתיה עם הרבה סוכר, כגון, מיץ ענבים.) ג. כשאת נקיה את יכולה להתפלל. הרב חיים כץ